‘Digisterker Werken met de e-overheid’ de cursus

Aangifte doen bij de Belastingdienst. Een verhuizing doorgeven aan de gemeente. Huurtoeslag aanvragen. Allemaal zaken die je steeds meer via internet regelt. Vaak is hiervoor ook een DigiD nodig. Dit kan lastig zijn, vooral als je niet zo handig bent met een computer en met internet. Daarom heeft Stichting Digisterker de cursus ‘Werken met de e-overheid’ gemaakt.

De cursist leert in de cursus onder begeleiding van gecertificeerde docenten stap voor stap om steeds meer zelf online met de overheid te regelen. Hoe kun je informatie vinden bij de overheid? Maar ook, hoe kun je iets aanvragen, bijvoorbeeld een paspoort bij de gemeente, of zorgtoeslag bij Toeslagen van de Belastingdienst. Bij de start van de cursus ontvangen cursisten een werkboek.

Het cursusmateriaal bestaat voor docenten uit een of meer werkboeken of losse themahoofdstukken (pdf-bestanden). Ook is er bij elk hoofdstuk een overeenkomstige PowerPoint-presentatie beschikbaar. De docent kan de onderwerpen binnen de modules aanpassen aan de behoeften van de cursist. Hiervoor zijn er verschillende varianten van het lesprogramma beschikbaar. Klik voor meer informatie hieronder op één van de varianten.

Digisterker op maat is een variant van de cursus 'Werken met de e-overheid'. Digisterker op maat begint met een korte inleidende basiscursus, die de basis vormt voor een door de docent (zelf te kiezen) thematisch vervolg van de cursus. Belangrijk is het leren gebruiken van DigiD, het zoeken en vinden op (overheids)websites, het leren kennen en gebruiken van de gemeentelijke website, en MijnOverheid en de Berichtenbox.

Zelf samenstellen – thema's
Op de basis is het mogelijk een vervolg te stapelen, in de vorm van thematische cursussen of (losse) lessen. Door thema’s te kiezen, kunnen cursusaanbieders beter aansluiten bij de leervragen en leeromgevingen van specifieke doelgroepen, inspelen op de actualiteit en de samenwerking met betrokken (lokale) organisaties en hun cliënten aangaan.

En cursisten kunnen met nieuwe onderwerpen oefenkilometers maken. Voor zowel de basiscursus als voor de thematische cursussen kan het lesmateriaal zelf en op allerlei mogelijke manieren samengesteld en aangeboden worden: Digisterker op maat. Een uitgebreidere toelichting op Digisterker op maat vindt u in de flyer. Wilt u aan de slag met Digisterker op maat? Klik dan hieronder op het tegeltje en log in met uw docentenaccount van de bibliotheek.

Van het cursusmateriaal van 'Werken met de e-overheid' is ook een online alternatief beschikbaar: Digisterker door doen! Hiermee zijn alle (modulaire) hoofdstukken uit het Digisterker-cursusmateriaal in de vorm van losse e-books (pdf’s) eenvoudig beschikbaar.

Voor docenten
Wilt u toegang tot Digisterker door doen!? Klik op de tegel hieronder om het lesmateriaal te bekijken en te verzamelen. Door in te loggen met een docentenaccount van de bibliotheek kunt u alle hoofdstukken afzonderlijk downloaden met bijbehorend gemeente- en bibliotheeklogo. Een uitgebreidere toelichting op Digisterker door doen! vindt u in de flyer. Daarin staan ook handige tips voor het gebruik van het cursusmateriaal.

Voor cursisten
Voor cursisten die de cursus hebben gevolgd, is het belangrijk dat ze oefenkilometers kunnen maken. Bijvoorbeeld door kennis te maken met nieuwe onderwerpen die in de cursus niet aan bod kwamen en door er mee te oefenen. Cursisten die na de cursus (zelfstandig) verder willen leren kunnen ook gebruik maken van Digisterker door doen! Wilt u cursisten wijzen op deze mogelijkheid? Verwijs dan naar: digisterkercursus.nl/doen.