Naar ‘Alle begrippen’

De begrippen bij het hoofdstuk ‘Mijn Inburgering gebruiken (DUO)’

A B D G I N O P Q S W Z

aangifte

aangifte
Aangifte doen in Nederland betekent dat u aan de Belastingdienst doorgeeft hoeveel geld u in een jaar heeft verdiend en hoeveel belasting u daarover moet betalen. Dit doet u door een formulier in te vullen, meestal online. De Belastingdienst berekent dan of u nog extra belasting moet betalen of misschien geld terugkrijgt. Als u werkt of inkomen heeft, moet u meestal elk jaar aangifte doen. Het is belangrijk om dit op tijd te doen, zodat u geen boete krijgt. U kunt ook aangifte doen bij de politie. Dan geeft u aan dat u het slachtoffer bent van een misdrijf.

account

account
Om te kunnen inloggen heeft u meestal een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. De combinatie van een gebruikersnaam en wachtwoord wordt ook wel ‘account’ of ‘inlog-account’ genoemd.

adresbalk

adresbalk
Een adresbalk is het vakje bovenaan in een browser waar u het adres (URL-adres) van een website kunt typen. Als u daar een adres invoert en op ‘Enter’ drukt, gaat de browser naar die website. Het is als het intypen van een huisadres, maar dan voor het internet.

Hier is in de adresbalk het webadres getypt van Stichting Digisterker (zie pijl)

 

App Store

App Store
De App Store is de online winkel van Apple waar u apps kunt vinden die u op uw iPhone of iPad kunt zetten. Voor sommige apps moet u betalen, andere zijn gratis. De gratis DigiD app vindt u ook in de App Store. De App Store staat standaard al op uw iPhone of iPad. De App Store opent u door op het plaatje App Store te tikken op uw telefoon of tablet. Dat plaatje, ook wel icoontje of pictogram genoemd, ziet er zo uit:

Heeft u een telefoon of tablet van een ander merk, bijvoorbeeld Samsung, Sony of LG? Daar heet de App Store de Play Store.

burgerservicenummer (BSN)

burgerservicenummer (BSN)
Het burger-service-nummer (BSN) is uw eigen persoons-nummer voor uw contact met de overheid. Het BSN is uniek en bestaat uit 8 of 9 cijfers. Uw DigiD is gekoppeld aan uw unieke BSN. Zo weet de overheid dat u het bent als u met uw DigiD inlogt op één van websites van de overheid. Bijvoorbeeld op de website van de Belastingdienst om aangifte te doen of een toeslag aan te vragen. U krijgt een BSN als u zich inschrijft in de Basisregistratie Personen (BRP). De BRP is het Nederlands bevolkings-register. Dat is een lijst met de persoonsgegevens van alle burgers van Nederland, zoals voor- en achternaam, geboortedatum en -plaats, nationaliteit, woonadres en burgerlijke staat. De gemeenten houden deze lijst bij.

Dienst Uitvoering Onderwijs

Dienst Uitvoering Onderwijs
De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is een organisatie van de Nederlandse overheid. DUO regelt zaken zoals studie-financiering, examens en het terugbetalen van studieschulden. Ook organiseert DUO inburgerings-examens voor nieuwe inwoners van Nederland. Meer informatie over de taken van DUO kunt u vinden op de website duo.nl. U kunt uw persoonlijke zaken regelen op de website door met uw DigiD in te loggen op de mijn-omgeving ‘Mijn Duo’.

Donorregister

Donorregister
Het Donorregister in Nederland is een officiële lijst waarin u kunt aangeven of u na uw overlijden uw organen en weefsels wilt doneren. U kunt kiezen of u wel of geen donor wilt zijn, of dat iemand anders deze keuze voor u maakt. Dit helpt artsen en uw familie. Zo weten ze wat uw wens is wanneer u komt te overlijden. U kunt de lijst op papier invullen en met de post versturen. U kunt de lijst ook via de site donorregister.nl invullen. Hiervoor moet u inloggen met uw DigiD.

downloaden

downloaden
Downloaden betekent dat u een bestand van het internet opslaat op uw computer, telefoon of tablet. Bijvoorbeeld: u kunt muziek, foto’s of documenten downloaden om ze later zonder internet te bekijken. Zo kunt u  formulieren of folders downloaden van websites van de overheid.

 

gemeente

gemeente
Nederland wordt bestuurd door de overheid. De overheid bestaat uit het Rijk, de provincies en de gemeenten. Er zijn meer dan 340 gemeenten in Nederland. Een gemeente kan bestaan uit één stad of plaats, maar ook uit meerdere plaatsen of dorpen. Deze zijn dan samengevoegd tot één gemeente. Elke gemeente heeft een stadhuis en soms ook stadswinkels. Daar kunnen inwoners heen om zaken te regelen. Een gemeente voert alleen taken uit die direct van belang zijn voor haar inwoners. Zoals het huisvuil ophalen of het aanleggen van een fietspad. Ook houdt de gemeente bij wie er in de gemeente wonen. Dat gebeurt in de Basisregistratie Personen. En ze geeft officiële documenten uit, zoals een paspoort, identiteitskaart of een rijbewijs. De gemeente doet nog veel meer. Elke gemeente heeft een eigen website, met nieuws en informatie. Inwoners kunnen via deze website ook zaken regelen, zoals het maken van een afspraak voor een nieuw paspoort.

icoon

icoon
Een icoon is een klein symbool of plaatje op uw computer, telefoon of tablet. Als u erop klikt, opent een programma of een app. Een icoon wordt ook wel logo of pictogram genoemd.

iDEAL

iDEAL
iDEAL is een manier om veilig en snel online te betalen in Nederland. Met iDEAL kunt u direct geld overmaken via de app of website van uw eigen bank. Veel webshops en bedrijven gebruiken iDEAL als betaalmethode. Ook de Nederlandse overheid maakt gebruik van iDEAL. Om te kunnen betalen moet u op het logo van iDEAL klikken.

Immigratie- en Naturalisatiedienst

Immigratie- en Naturalisatiedienst
De Immigratie- en Naturalisatiedienst wordt afgekort als IND. De IND is een organisatie van de Nederlandse overheid. U krijgt met de IND te maken als u in Nederland wilt wonen, studeren, werken of Nederlander wilt worden. De IND beslist of u in Nederland mag blijven. Kijk op de site ind.nl als u hier meer over wilt weten.

inlogscherm

inlogscherm
Het inlogscherm is het scherm dat u op uw computer krijgt, als u wilt inloggen. Om bij het inlogscherm te komen, moet u bij websites meestal op een knop of link rechtsboven in het scherm klikken, zoals ‘Inloggen’ of ‘Mijn Belastingdienst’. Op het inlogscherm kunt u vaak kiezen hoe u wilt inloggen. Bij websites van de overheid logt u in met de DigiD app of met sms-controle. Kiest u met sms-controle dan krijgt u een scherm waar u uw DigiD-gebruikersnaam en DigiD-wachtwoord kunt intypen.

Inlogscherm van de Belastingdienst

oefenomgeving

oefenomgeving
Hier wordt met een oefen-omgeving een website bedoeld, waar u iets kunt oefenen, zodat u er handig in wordt. Fouten maken in een oefen-omgeving is niet erg. Het heeft geen gevolgen, u leert er juist van. Stichting Digisterker heeft twee oefen-omgevingen. De eerste oefenomgeving is de site oefenenmetdigid.nl. Hier kunt u oefenen met het aanvragen, activeren en gebruiken van DigiD. Dan weet u wat u moet doen als u echt een DigiD gaat aanvragen en gebruiken. De tweede oefen-omgeving is de site https://oefenenmetdigid.nl/app. Hier maakt u kennis met de DigiD app en oefent u hoe u de app op uw telefoon installeert. Ook oefent u hoe u de app activeert en gebruikt. Zo weet u precies wat u moet doen als u de app echt op uw telefoon zet en gaat gebruiken.

persoonsgebonden budget (PGB)

Persoonsgebonden Budget (PGB)
Een Persoons-gebonden Budget (PGB) is een bedrag dat u van de overheid kunt krijgen om zelf zorg, hulp of ondersteuning te regelen. Dit budget is bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld extra zorg nodig hebben omdat ze een ziekte of handicap hebben. Of omdat ze oud zijn en niet alles meer zelf kunnen. Met een PGB kunt u zelf kiezen wie u gaat helpen. U kunt zorg inkopen bij een zorgverlener. U kunt ook iemand uit uw eigen omgeving betalen om u te helpen. Het idee is dat u zo meer controle heeft over de zorg die u krijgt, zodat deze precies aansluit bij wat u nodig heeft. U krijgt het geld uit uw budget niet op uw eigen rekening. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) zorgt ervoor dat de zorgverlener of de hulp worden betaald uit uw PGB. Het kan ook zo zijn dat uw zorgverzekeraar dit regelt.

QR-code

QR-code
Een QR-code is een vierkant plaatje met zwarte en witte blokjes dat u kunt scannen met uw mobiele telefoon. Als u de code scant, verschijnt er een link op uw telefoon-scherm. Door op die link te klikken, komt u op een website of krijgt u informatie te zien. Het is een snelle en makkelijke manier om iets te openen zonder te typen. U scant de QR-code met de camera van uw telefoon.

De QR-code die hoort bij deze begrippenlijst

 

sociale verzekering

sociale verzekering
Een sociale verzekering is een verzekering van de overheid die mensen helpt door geld uit te keren in bepaalde situaties. Zoals bij pensioen of ziekte, of als u even zonder werk zit. Dit geld komt van premies. Deze premies worden elke maand van uw loon of uitkering ingehouden. Zo zorgen we er met zijn allen voor dat in Nederland iedere volwassen inwoner altijd een inkomen heeft. Voorbeelden van sociale verzekeringen zijn de AOW-uitkering, de WIA-uitkering en de WW-uitkering. U krijgt een AOW-uitkering als u de leeftijd heeft bereikt dat u met pensioen mag. U krijgt een WIA-uitkering als u door ziekte niet meer of nog maar een beetje kunt werken. U krijgt een WW-uitkering als u uw baan bent kwijtgeraakt.

wachtwoord

wachtwoord
Als u bijvoorbeeld op internet iets wilt regelen, moet u inloggen. Dan typt u uw gebruikersnaam en wachtwoord in op het inlogscherm. Het wachtwoord kiest u altijd zelf. Dit doet u als u zich de eerste keer aanmeldt bij bijvoorbeeld de website waar u iets wilt regelen. Het is belangrijk dat u een wachtwoord kiest dat niet makkelijk te raden is, maar dat u wel goed kunt onthouden. Een goed wachtwoord bestaat uit een combinatie van letters, cijfers en leestekens. Zowel uw gebruikersnaam als het wachtwoord moeten juist worden ingetypt. Maakt u een fout, dan lukt het inloggen niet. Met een wachtwoord wordt uw persoonlijke gegevens beschermd. Geef uw wachtwoord dan ook nooit aan iemand anders!

Het inlogscherm van MijnOverheid met een vakje voor de gebruikersnaam en een vakje voor het wachtwoord

zoekbalk

zoekbalk
Een zoekbalk is een vakje op een website of in een app waar u iets kunt intypen om informatie te zoeken. Als u bijvoorbeeld iets met Google wilt zoeken, ziet u in het midden van de pagina een lang horizontaal vak. Daar kunt u woorden of zinnen typen van wat u zoekt. Drukt u daarna op Enter, dan krijgt u de zoekresultaten te zien. De zoekbalk helpt u dus om snel iets te vinden op internet, zoals een website, een antwoord op een vraag, een foto. De zoekbalk wordt ook wel ‘zoekvenster’ of ‘zoekvakje’ genoemd en is vaak te herkennen aan een loepje.

De zoekbalk met loepje van de zoekmachine Google